Få handen oberoende av kroppen

Många har svårt att rida med en stilla hand som inte stör hästen i munnen. Utan sits ingen hand har vi hört och det stämmer så väl. En djup sits som tar upp hästens rörelser via höftleder, knän och vrister är nödvändigt för att dina armar ska bli stilla.

Dina överarmar ska hänga ner från axlarna, tänk lite som om ditt skelett skulle vara upphängt och dingla från en sån där uppblåsbar galge och du tillåter att armbågsleden har frihet att röra sig.

För att handen inte ska följa kroppens rörelse uppåt i lättridning måste leden i din armbåge öppnas och slutas. Jämför med hur du öppnar och sluter knäleden i lättridningen. En snabbteckning så du förstår vad jag menar. Med reservation för att underarmen inte går i linje mot hästens mun - teckning var som du förstår intedet ämne där jag fick högst betyg :-)

 

arm

 

Tygeln ska vara en förlängning av din underarm och det ska gå en rät linje från underarmen till hästens mun. För att du ska få en rät linje i skritten och kunna följa hästens huvudrörelser krävs att du öppnar armbågsleden ganska mycket. Annars pekar din underarm mot hästens öron. Prova utan att hålla i tygeln och se vart din underarm pekar.

Kanske din tränare brukar säja åt dig att höja din hand om du har en tendens att handen blir för låg. Prova nästa gång med att tänka att du har en tung matkasse som hänger i vardera armbåge – vips så höjs din hand men utan spänning.

Kolla på den här videon – körning iofs men principen är densamma vad gäller linje, följsamhet och balans i kroppen i övrigt hos i detta fall kusken.

Vill du träna för att förbättra din sits, balans, kroppskontroll mm. Välkommen på avsutten träning den 4 november i Skänninge. Det finns ett par platser kvar.

27 okt 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)