Har du bra balans?

Har du bra balans? Frågan är egentligen felställd.

Balans är inget statiskt tillstånd utan vi gör hela tiden små, små svajrörelser med vår kropp även vid stillastående.

”Balance is something we do, not something we have..”

Balans är ganska invecklat så man ska nog inte fundera för mycket på hur man gör. Balansen påverkas bla av

  • Synen (prova att blunda så märker du att du svajar mer)
  • Muskelstyrka
  • Motorik
  • Hörsel
  • Uppmärksamhet
  • Underlaget

Jag provade för någon månad sedan ett par VR glasögon där jag fick gå ut på en bräda som gick rakt ut från en hiss över ett kvarter. Jag befann högst upp bland skyskraporna. Jag visste ju att jag stod på ett golv i en mässhall, ändå tog synintrycket överhand och det kändes som jag skulle trilla ner. Skitläskigt!

Balans är ett samspel mellan hjärnan, nervsystemet och musklerna. Vi behöver utmana balansen för att träna den. 

Ett bra sätt att träna balansen är att rida ”tre sitsar i trav”

Du ska växla från

  1. Hoppsits, för att hitta balans skickar du ditt kraftcentrum bakåt, står nära sadeln med rumpan. Se till att du är loss i knäna och inte kniper dig fast, tänk att du har små luftkuddar som ligger mellan knäna och sadeln. Känn hur hästens bakben ger dina ben svikt.

Efterhand låter du bara knäna följa med i den växelvisa rörelsen samtidigt som de sjunker framåt tills du har bäckenet under dig och du går då över till

  1. Nedsittning i djup sits. Knäna fortsätter att böjas växelvis och följer hästens rörelser. Tänk att du får en känsla av att dina höftleder och knän cyklar bakåt i takt med hästens rygg.  början kan du sitta ner färre antal steg om du känner att det blir instabilt eller stelt.
  1. Lättridning

 Rid ungefär 5-7 steg i varje sits.

Du kan först prova att växla mellan sitsarna när du står still eller i skritt innan du börjar trava. Trava så långsamt du kan. Att sträcka upp ena armen rakt upp i luften när du byter från en sits till en annan kan underlätta att hitta balansen.

Var noga med att du inte tar balans i tyglarna så du drar din häst i munnen. Ta då hellre tag i manen och rid på lite längre tyglar. Hästens form är inte i fokus här.

Ta gärna för vana att göra den här balanschecken i början av varje ridpass. Du kommer märka att din häst rör sig rytmiskt med en tydlig takt som inte ändras när du byter sits. När din balans förbättras hjälper du din häst till bättre balans.

Det här är verkligen ett sevärt klipp

 

20 nov 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)