Har du koll på din balans och ditt kraftcentrum?

Lägg din ena hand med tummen mot naveln, spreta med fingrarna och låt handen breda ut sig ner mot blygdbenet. Placera din andra hand på med handryggen mot ryggen, över korsbenets övre del. Där har du ditt kraftcentrum.

 

 

Från kraftcentrum utgår din balans och stabilitet. Utan en stabil kärna/core orkar du inte bära upp din kropp. Dina händer blir instabila och kan inte verka för sig själva oberoende av kroppen i övrigt, du anstränger dig för att hålla dig kvar i sadeln och kniper dig fast med dina knän och lår.

Här är en mycket bra övning för att kolla din egen balans. Det är jobbigt om du är obalanserad. Då måste du träna mer för att inte hålla balansen i tyglarna eller knipa dig fast i sadeln.

  1. Låt hästen ha långa tyglar. Stå i lätt sits/fältsits. Prova i skritt först. Du ska kunna stå i den här sitsen utan muskelkraft. Om du inte hittar balansen. Prova att ”skicka bak” tyngdpunkten. Rumpan ska vara nära sadeln. Tänk att du skjuter rygg lite som en katt för att sänka ditt bröstben. Du kan också exprimentera med att böja lite mer i knäleden för att få dina fötter mer under dina sittben. Om jag drar undan hästen – hamnar du då på marken, med lite böjda ben, utan att falla vare sig bakåt eller framåt?
  2. När du hittat balansen gå över till trav. Låt benen svikta med i hästens rörelser. Svikten känns i alla benens leder. Fotled, vrist, knä, höftled.
  3. Nu kan du pröva hur din balans är genom att från fältsits gå över till att trava och rida lätt i 2-4 steg. Sitt ner i 2-4 steg och upp i fältsits igen i 2-4 steg. Dunsar du ner i sadeln eller börjar studsa så fort du sätter dig ner så är du inte i balans. Du märker det på att din häst kör upp huvudet, blir springig eller tvärstannar. De löser det olika för att hjälpa oss och sig själva i balans igen. Övergångarna mellan de olika sitsarna ska vara mjuk och knappt märkbar för hästen. Du har koll på ditt kraftcentrum hela tiden.

Kolla några sekunder på det här klippet, en ryttare med balans

23 okt 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)