Hästen är ingen kanin

När du sitter ner i traven känner du tydligt att hästen rör sina bakben växelvis och du är förhoppningsvis så avspänd så du kan tillåta denna växelvisa rörelse hos din häst. Bra!

Så börjar du rida lätt och givetvis rör sig bakbenen på samma sätt på hästen. Den börjar ju inte hoppa fram som en kanin bara för att du börjar rida lätt. 

I lättridning är det dock betydligt svårare att känna den växelvisa rörelsen, då vi helt enkelt inne hinner det. Många börjar i lättridningen resa och sätta sig som de vore gubben i lådan. Dvs reser sig lika mycket i båda benen samtidigt. Ofta börjar ryttaren då knipa med knäna, hälarna glider uppåt och svikten i benen försvinner. Vilket får till följd att även hästen tappar svikten. 

”Det har också visats i en svensk studie på rullmatta, att det bakben som ryttaren sitter ned på vinklas mer på grund av den högre belastningen. Det gör att lättridningen orsakar en asymmetri bara av det. Mycket riktigt visade studenternas mätningar att hästarna var mer asymmetriska vid lättridning jämfört med nedsittning” (klipp från Hippson Forskning nov 2015)

Prova den här tanken nästa gång. Jag tyckte det fungerade för min egen del och märkte stor skillnad på hästen. Jag har också testat det på några elever när de ridit lektion. Lite svårt tyckte de först men efter ett tag blev svikten så mycket bättre. 

Varje gång du reser dig (tänk på rätt sittben, dvs du reser dig när hästens yttre framben går framåt), då låter du ytterskänkeln, den skänkel som är ut mot staketet/väggen, sjunka lite bakåt och neråt. Tänk att du cyklar bakåt med ytterskänkeln. Det ska vara en liten, liten rörelse så du inte börjar gunga i sadeln.

 


Tänk att du mjuknar och ger efter i knäskålen i ytterskänkeln annars kan du inte cykla bakåt (prova cykla på en riktig cykel med låsta knän förstår du vad jag menar). Innerskänkeln ägnar du inte så mycket uppmärksamhet åt. Låt knäet i innerskänkeln vara mjuk och låt foten suga sig neråt mot marken. 

Övningen och även bilden är hämtat från Sally Swifts bok.

23 okt 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)