Kämpa mindre - Känn mer

Ofta när vi rider så använder vi muskelkraft tex för att trycka till lite extra med skänkeln om hästen inte svarar när vi vill att den ska flytta sig sidvärts. Det får tyvärr till följd att vi många gånger skapar spänning i kroppen.

För min egen del vet jag att benet gärna drar upp sig och höften vrider sig så att det blir mer baksidan (vad o häl) än insidan av benet som ligger mot när jag använder benet för att flytta hästen i en skänkelvikning. Höfterna tappar sin rörlighet och jag låser därmed hästen ännu mer.

Känner du igen dig? Det gäller ju självklart inte bara skänkelvikningar, samma sak om du inte tycker hästen har någon bjudning. om du ska fatta galopp, övergångar osv.

Prova att rida mer på känsla än styrka.

Skapa en bild i huvudet hur du vill att skänkelvikningen ska se ut. Titta gärna på någon duktig ryttare och lev dig in i känslan. Du kan lära din kropp massor genom att ”rida mentalt”. När du väl är i sadeln känn när hästen lyfter sitt bakben och visa den mjukt och tydligt vägen. Din kropp kan redan vägen. För att förstärka känslan så använd hörselsinnet. Du kan be någon på backen säga "nu- nu-nu" varje gång den lyfter bakbenet. Det är i lyftet hästen kan flytta sig åt sidan.

Mjuk är inte samma sak som mesigt/tveksamt, då blir det otydligt vad du vill och din häst blir lika tveksam. Din bild av vad du vill måste vara supertydlig för dig. Låt dina ben vara fortsatt långa längs hästens sidor.

Din fantasi är din enda begränsning. Med enbart dina tankar kan du få en muskel att spänna sig eller slappna av utan synbar rörelse. Våra hästar är fantastiska, de känner de små, små rörelser som våra tankar skickar till musklerna. 

Kämpa mindre – Känn mer!

Här är en intressant blogg inom idrottspsykologi som bla tar upp mentala föreställningar.

10 dec 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)