Kroppen lyder inte

Nu har jag precis varit iväg på en givande lektion med min fina uppfödning Frizzlan. 

/frizzlan-svart-vit.jpg

Jag fattar precis vad instruktören säger att jag ska göra och kroppen gör ändå något helt annat.

Rider på en volt och ska ha hästen lätt utåtställd för att jobba med rakriktning. När jag får med mina axlar i samma riktning som voltspåret och ligger an med benen långa och mjuk med insidan mot hästen sidor, då blir det några sekunder wow. I nästa ögonblick har jag dragit upp knäet, spänt mig och jag vrider mig lite utåt i volten. Frizzlan som är en vänlig häst och alltid vill göra sitt bästa undrar vad jag håller på med och vilket håll vi egentligen ska åt.

Känner du igen dig? Du vet och tänker att du ska göra en sak, eller alltid flera som ska koordineras när du rider, och kroppen lyder inte. Det är konstaterat i flera studier att hjärnan inte klarar multitasking. Vi tror vi kan tänka på fler saker samtidigt men det som händer är att hjärnan hoppar mellan att tänka på hur jag ska vrida mig för att följa voltspåret, länga benet, känna båda sittbenen osv.

Minns du när du lärde dig cykla eller köra bil? Du tänkte på varje moment och hamnade i diket med cykeln eller hoppade fram med bilen som fick motorstopp när du släppte kopplingen för fort. Visst går det bättre nu! Det har blivit automatiserat. Som ”fritidsryttare” har vi inte i närheten av lika många timmar i sadeln som vi ägnat åt att cykla eller köra bil. Så ha tålamod med dig själv, det tar tid, njut att de där stegen som blev wow. Lyssna på din häst den svarar på det din kropp gör och då vet du att du är på rätt väg.

4 jun 2018

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)