Förbättra din rörlighet med hjälp av bollar

Gör en snabbcheck, där du sitter just nu. Rotera överkroppen till höger och vänster, håll höfterna stilla. Är det någon skillnad åt något håll?

Liksidighet i rörlighet är viktigt, inte minst när du skrittar. I skritten lyfter hästen en hov i taget och förflyttar hela tiden hästen sin tyngdpunkt. När hästen lyfter sitt högra framben förflyttas tyngdpunkten åt vänster och bakåt. En häst som skrittar på långa tyglar pendlar med sitt huvud uppåt/nedåt och lite från sida till sida. Titta på hur din häst rör sig när den skrittar i hagen.

Det är inte en ”juckande” rörelse vi vill se hos ryttaren, som är ganska vanligt då många fått uppmaningen ”driiiiiiv med sätet”. Vi vill heller inte se en ryttare som kommer i ”självsvängning” i sidled. För att följa hästens skritt krävs god rörlighet i både ländrygg och höfter samtidigt som du ska vara stabil i bålen så du inte blir som en trasdocka.

I fredags provade jag och Johanna mina nyinköpta ”dubbelbollar” när vi skrittade fram och idag fick mina elever Elisabeth och Anna inleda lektionen med dem. Till en början känns det ostadigt och som man sitter högt ovanpå hästen. Efter bara en kort stund upptäcker man att följsamheten i sitsen blir så mycket bättre. Bollens rörelser fortplantar sig och hjälper rörelsen i höfterna och i ryggen. Anna brukar vara ganska spänd i ländryggen, idag blev det otroligt stor skillnad. Den häftigaste känslan är när man plockar bort bollarna. Eller vad säger ni Elisabeth, Anna och Johanna? Vad fick ni för känsla? (ok – jag vet att ni var lite plågade först)

 /20171203_143943.jpg

Franklinbollar modell "dubbel"

 

På den här bilden, som jag lånat ur boken "Spänst och harmoni i ryttarens sits",  kan du tydligt se hur ryttarens ena sida sänks med hästens rörelser. Ryggraden är rörlig. Men kolla på axlarna - de är i samma höjd. Hade du ställt en kopp med vatten på vardera axel hade inget vatten runnit ut. 

3 dec 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)