Varför pratar vi i bilder när vi ger lektioner inom CR?

 

Jag har fått en del frågor kring hur det kommer sig att vi inom den Centrerade Ridningen använder oss så mycket av bildspråk. För mig som är mental tränare är detta ett superbra sätt att lära kroppen nya tekniker, rätta till obalanser, hitta motivation, hantera oönskade känslor såsom stress, rädsla osv. 

Det här är min förklaring utifrån den kunskap jag har inom mental träning. 

Det vi vet från forskningen är att det som kallas mentala föreställningar (kallas ofta för visualisering) aktiverar hjärnan på samma sätt som när vi faktiskt genomför en rörelse på riktigt. Det går tex att mäta aktivitet i de muskler en slalomåkare använder genom att åket bara körs i huvudet.

Med medvetna mentala föreställningar kan du själv bestämma vilka bilder du vill ha. Jämför med när du drömmer och vaknar upp. Din hjärna har skapat bilder som gör att du kan vara helt vettskrämd innan du fattar att det bara var en dröm. 

I vaket tillstånd kan mentala föreställningar medvetet användas tex för att skapa "rätt" spänning i musklerna. Du kan använda olika sinnen, ju fler som kopplas på desto starkare och effektivare blir föreställningen;

  • Syn
  • Muskelkänslor - kinestetiska sinnet
  • Känsel - Taktila sinnet
  • Hörsel
  • Doft
  • Smak

Det häftiga är att du kan rida hur perfekt som helst och träna genom att ligga och chilla i soffan hemma. Koppla på alla sinnen, vad ser du, vad luktar det, hur känns det i kroppen, vad hör du? Det här är något idrottsmän använder sig av tex när de blivit skadade. Kolla på det här klippet

 

När vi jobbar med av mentala föreställningar skickar vi signaler till de muskler som gagnar ridningen istället för att, om vi inte behärskar tekniken full ut, kanske till och med motverka den rörelse vi önskar.

Ett enkelt exempel är hårt du håller i tyglarna. Du ska inte hålla för hårt och inte för löst? Vad betyder det? Hårt och löst är olika för olika människor. Om jag säger att du ska hålla din hand så att, om du höll i en liten fågel, så skulle den inte kunna flaxa iväg och du skulle heller inte krama den så den dog i din hand. Det språket kan de flesta människor förstå, även ett barn förstår den bilden, vilket är bra när man undervisar. 

Känn efter nu direkt hur skulle du sluta din hand med den bilden?

Vissa bilder passar dig bättre än andra, fråga din instruktör om du inte förstår eller inte hittar rätt känsla. Det går alltid att hitta en annan bild som passar dig bättre. Exprimentera!

Det är mycket som återstår att upptäcka inom det här området, hjärnan och kroppen är ett fantastisk mysterium. 

15 nov 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)