Axlarna får bara hänga med på resan

Delar ett inlägg om Alexanderteknik som Marja Benett har lagt upp på sin facebooksida. Gilla hennes sida så får du många bra tips som du har användning för i ridningen.
Jag och Johanna provade en variant av detta idag när vi satt till häst. Vi lät armbågaarna vila lätt mot sidan (inte peka utåt som på bilden för vi skulle ju inte skriva på ett tangentbord).
Prova själv...antingen direkt där du är nu... eller också när du rider nästa gång.
Skön känsla tyckte vi. Inte bara i axlarna utan skuldror, nyckelben blev avspänt och breddade sig och huvudet mer balanserat. Vad tycker du?
Marja skriver

Ni som följt mig ett tag vet att jag inte är något stort fan av den ofta upprepade uppmaningen, "släpp ned axlarna!" Visst, det finns en poäng med att inte dra upp och in axlarna mot öronen, men det som ofta händer är att man kollapsar i axel och skulderområdet och på grund av hur musklerna hänger ihop så drar man också med sig huvudet ned. Armarna blir som bly och inte alls tillgängliga för aktivitet och rörelse.

Om du känner där du sitter eller står att du är spänd i axlarna, att du kanske drar in och upp armarna i kroppen så kan du fundera på vad som händer i din nacke. Kan den få vara lite friare så att huvudet kan få följa med ryggradens längd uppåt. Och sedan, kan du istället för att tänka "släpp ned axlarna" fundera på om dina armbågarna kan förlängas nedåt och utåt iväg från huvudet. På det här viset får du armar som kan vara aktiva och till exempel skriva på tangentbordet utan att du drar armarna uppåt och inåt.

Så armbågarna kan släppas nedåt och utåt iväg från huvudet så att du får utrymme mellan skulderbladen och utrymme mellan överarmarna precis vid armhålorna. Armbågarna förlängs även utåt och iväg från handlederna så det blir en expansion i hela armen. Och axlarna, de får bara hänga med på resan 

Armbågarna förlängs ned och ut iväg från huvudet

7 dec 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)